Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie
Jadłospis może nieznacznie ulec zmianie
Jadłospis |
||||
PONIEDZIAŁEK |
WTOREK |
ŚRODA |
CZWARTEK |
PIĄTEK |
Śniadanie
Kakao
Jabłko |
Śniadanie
Kawa zbożowa na mleku |
Śniadanie Chleb mieszany z masłem, białym serem i dżemem niskosłodzonym lub miodem naturalnym. Zacierka z dynią na mleku Składniki: Mąka pszenna typ 450, mleko krowie 2% tłuszczu, dynia |
Śniadanie Chleb firmowy y z masłem, sałatą, kiełbasą napoleońską i pomidorem.
Herbata z cytryną bez cukru
Jabłko |
Śniadanie
Kakao Składniki: mleko krowie 2% tłuszczu, kakao w proszku gorzkie
Mix owoców |
Obiad Składniki: woda, mąka pszenna - pszenica, śmietana 18%, jogurt naturalny grecki 10%, olej, pierś z kurczaka, ćwiartka z kurczaka, włoszczyzna paski- marchew, seler korzeń, pietruszka – korzeń, pomidor, cebulka, oliwa z oliwek
Woda z pomarańczą bez cukru |
Obiad Kotleciki mielone z cukinią z pieca, ziemniaki
Kompot wiśniowy bez cukru Składniki: woda, pomarańcza |
Obiad Gulasz z indyka, makaron kolorowy
Składniki: woda, czarna porzeczka |
Obiad Składniki: woda, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, ziemniaki, śmietana 18% tłuszczu (mleko), jogurt naturalny, ziemniaki, dynia Składniki: pierś z kurczaka, jaja kurze, bułka tarta, olej rzepakowy, ziemniaki gotowane, marchew, jabłko, śmietana 18% tłuszczu
Woda z cytryną |
Obiad Składniki: woda, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, ziemniaki, śmietana 18 % tłuszczu (mleko), jogurt naturalny, ziemniaki, kalafior świeży, natka pietruszki
Kompot owocowy bez cukru Składniki: woda, mieszanka kompotowa ( agrest, śliwka, porzeczka czerwona, porzeczka czarna, jabłko) |
Podwieczorek Mleko krowie 2% tłuszczu
|
Podwieczorek Składniki: Budyń malinowy w proszku, brzoskwinia w syropie, herbatniki, mleko krowie 2% tłuszczu
Nektarynka |
Podwieczorek Składniki: jaja kurze, mąka pszenna typ 450, proszek do pieczenia, olej rzepakowy
Bawarka
Śliwka |
Podwieczorek
Składniki: truskawki mrożone, jogurt grecki ( mleko) śmietana 18% tłuszczu
Mleko krowie 2% tłuszczu Gruszka |
Podwieczorek
|
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI:
- GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;
- SKORUPIAKI i produkty pochodne;
- JAJKA i produkty pochodne;
- RYBY i produkty pochodne;
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
- SOJA i produkty pochodne;
- MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą);
- ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
- SELER zwyczajny i produkty pochodne;
- GORCZYCA i produkty pochodne;
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
- DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
- ŁUBIN i produkty pochodne;
- MIĘCZAKI i produkty pochodne;
Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:
pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.