Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie

Jadłospis
od 27.11 – 01.12.2023
może nieznacznie ulec zmianie

Dzień tygodnia

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

ALERGENY

PONIEDZIAŁEK
27.11.2023

Chleb pszenno –żytni z masłem, rukolą lub roszponką, polędwicą w ziołach i ogórkiem kiszonym
Kakao

Zupa szczawiowa z jajkiem
Gałeczki drobiowe w sosie koperkowym z kaszą jęczmienną
Marchewka z groszkiem na gorąco
Kompot owocowy

Bułka hertowa z masłem, sałatą lodową, pierś opiekana z indyka i papryką
Kawa inka
Mandarynka

gluten

mleko

seler

jaja

 

WTOREK
28.11.2023


Chałka z masłem i gorzką czekoladą
Owsianka na mleku
Jabłko do chrupania

Zupa pomidorowa z kluseczkami lub ryżem
Kotlet mielony pieczony z cukinią ziemniaki Sur. z białej kapusty z marchewką, chrzanem i majonezem
Kompot    owocowy                             

Chleb pszenno – żytni z pasztetem drobiowym- wypiek własny i ogórkiem kiszonym
Bawarka

Banany

gluten

mleko

seler

jaja

ŚRODA
29.12.2023


Chleb pszenno – żytni z masłem, sałatą lodową, kiełbasą żywiecką lub szynkową i papryką i ogórkiem świeżym
Kawa zbożowa

Zupa fasolowa
Gulasz z indyka w jarzynach z kolorowym makaronem
Rzepa sopel z jabłkiem i śmietaną
Kompot owocowy

Koktajl jogurtowo bananowy lub mus bananowo – brzoskwiniowy
Herbatniki / chrupki kukurydziane

gluten

mleko

seler

CZWARTEK
30.11.2023


Chleb firmowy z masłem, salami i ogórkiem kiszonym
Kakao

Zupa krupnik z zieleniną
kopytka z boczkiem
Ogórek kiszony z cebulka i olejem
Kompot owocowy

Siedmioraczki
Sok ze świeżych owoców – wyrób własny

gluten

mleko

seler

jaja

PIĄTEK
01.12.2023


Chleb pszenno -  żytni z pastą z jaj żółtym serem, szczypiorkiem i papryką
Kawa zbożowa 

Zupa brokułowa
Ryba soute ziemniaki, sur. z kiszonej kapusty z marchewką, jabłkiem, cebulką, natką pietruszki i olejem
Kompot owocowy


 

Baton pszenny  z masłem, sałatą/ rukolą polędwicą sopocką i rzodkiewką i ogórkiem świeżym
Kakaok
Mandarynka

gluten

mleko

seler

jaja

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np.  kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.


 ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne;
  3. JAJKA i produkty pochodne;
  4. RYBY i produkty pochodne;
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. SOJA i produkty pochodne;
  7. MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą); 
  8. ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
  9. SELER zwyczajny i produkty pochodne;
  10. GORCZYCA i produkty pochodne;
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. ŁUBIN i produkty pochodne;
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne;

 

 Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.