Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie
Jadłospis
od 27.11 – 01.12.2023
może nieznacznie ulec zmianie
Dzień tygodnia |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
ALERGENY |
PONIEDZIAŁEK |
Chleb pszenno –żytni z masłem, rukolą lub roszponką, polędwicą w ziołach i ogórkiem kiszonym |
Zupa szczawiowa z jajkiem |
Bułka hertowa z masłem, sałatą lodową, pierś opiekana z indyka i papryką |
gluten mleko seler jaja |
WTOREK |
|
Zupa pomidorowa z kluseczkami lub ryżem |
Chleb pszenno – żytni z pasztetem drobiowym- wypiek własny i ogórkiem kiszonym Banany |
gluten mleko seler jaja |
ŚRODA |
|
Zupa fasolowa |
Koktajl jogurtowo bananowy lub mus bananowo – brzoskwiniowy |
gluten mleko seler |
CZWARTEK |
|
Zupa krupnik z zieleniną |
Siedmioraczki |
gluten mleko seler jaja |
PIĄTEK |
|
Zupa brokułowa |
Baton pszenny z masłem, sałatą/ rukolą polędwicą sopocką i rzodkiewką i ogórkiem świeżym |
gluten mleko seler jaja |
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI:
- GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;
- SKORUPIAKI i produkty pochodne;
- JAJKA i produkty pochodne;
- RYBY i produkty pochodne;
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
- SOJA i produkty pochodne;
- MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą);
- ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
- SELER zwyczajny i produkty pochodne;
- GORCZYCA i produkty pochodne;
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
- DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
- ŁUBIN i produkty pochodne;
- MIĘCZAKI i produkty pochodne;
Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:
pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.