Jadłospis |
||||
PONIEDZIAŁEK |
WTOREK |
ŚRODA |
CZWARTEK |
PIĄTEK |
Śniadanie
|
Śniadanie Chleb pszenno - żytni z masłem śmietankowym, sałatą masłową, polędwicą sopocką i papryką Składniki: Chleb pszenno -żytni – pszenica i żyto, masło śmietankowe 82% tłuszczu – mleko, sałata masłowa, polędwica sopocka i papryką
Kawa zbożowa bez cukru na mleku Składniki: kawa zbożowa KUJAWIANKA – żyto 60%, jęczmień 20%, cykoria, burak cukrowy - prażone), mleko krowie 2 % tłuszczu
Jabłko do chrupania |
Śniadanie Bułka pszenna z masłem śmietankowym, sałatą lodową, kiełbasa napoleońska i pomidorem
|
Śniadanie Chleb pszenno - żytni z masłem śmietankowym, sałatą lodową, szynką z tłuszczykiem, ogórkiem świeżym i rzodkiewką
Kakao bez cukru na mleku Składniki: kakao w proszku, mleko krowie 2% tłuszczu
|
Śniadanie Chleb pszenno - żytni z masłem śmietankowym, żółtym serem i papryką Składniki: Chleb pszenno - żytni – pszenica i żyto, masło śmietankowe 82% tłuszczu – mleko, ser żółty gouda – mleko, papryka
Herbata z cytryną |
Obiad
|
Obiad Zupa pomidorowa z makaronem literki Składniki: woda, marchew, seler korzeń, pietruszka, groch połówki, czosnek, majeranek, ziemniaki
Gałeczki wieprzowe w sosie koperkowym Składniki: łopatka wieprzowa mielona, jaja kurze, przyprawy, cebula,
Ziemniaki gotowane Składniki: ziemniaki, sól biała Fasolka szparagowa na parze
Kompot jabłkowy bez cukru
|
Obiad Rosół z makaronem
Potrawka z kurczaka w jarzynach
Ziemniaki gotowane Składniki: ziemniaki, sól biała
Składniki: woda, cytryna |
Obiad Zupa z czerwonej soczewicy
Gulasz z indyka Składniki: pierś z indyka, , marchew, pietruszka, seler korzeń, cebula, przyprawy, mąka pszenna typ 450
Kasza gryczana
Buraczki na ciepło
Herbata z lipy bez cukru Składniki: Woda, napar z lipy |
Obiad Zupa szczawiowa z jajkiem Składniki: woda, marchew, pietruszka, seler korzeń, przyprawy, szczaw siekany, śmietana 18% tłuszczu – mleko jogurt naturalny grecki 10%, ziemniaki, jaja kurze Kotlet ziemniaczany z sosem pieczarkowym Składniki: ziemniaki, mąka, mąka ziemniaczana, jaja kurze, olej rzepakowy, przyprawy
Surówka – kapusta kiszona z marchewką z jabłkiem, cebulką, natką pietruszki i olejem rzepakowym
Składniki: Woda, wiśnia mrożona |
Podwieczorek
|
Podwieczorek Bułka wrocławianka z twarożkiem Składniki: bułka wrocławianka – pszenica, jogurt naturalny grecki, twaróg, cukier waniliowy,
Mleko krowie 2% tłuszczu
Owoce sezonowe |
Podwieczorek Ryż biały zapiekany z jabłkiem i śmietaną
Mleko krowie 2% tłuszczu
|
Podwieczorek Kasza manna z musem truskawkowym Składniki: Mleko krowie 2% tłuszczu, kasza manna, truskawki mrożone
Owoce sezonowe |
Podwieczorek Chleb pszenno – żytni z masłem śmietankowym, sałatką z tuńczyka Składniki: chleb zwykły i żytni – pszenica i żyto, masło śmietankowe, ogórek konserwowy, jaja kurze, szczypior, majonez, majonez Kielecki – olej rzepakowy rafinowany, musztarda ( woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy, woda, żółtka jaj kurzych 7%) tuńczyk w oleju Kawa zbożowa bez cukru na mleku Składniki: kawa zbożowa KUJAWIANKA – żyto 60%, jęczmień 20%, cykoria, burak cukrowy - prażone), mleko krowie 2 % tłuszczu Owoce sezonowe |
Dzieci na diecie bezmlecznej otrzymują w zamian mleka krowiego – napój owsiany ( przygotowywane są na nim: kakao, kawa zbożowa, kawa inka, bawarka)
Nie jest używany cukier / chyba, że jest wymagany
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI:
- GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;
- SKORUPIAKI i produkty pochodne;
- JAJKA i produkty pochodne;
- RYBY i produkty pochodne;
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
- SOJA i produkty pochodne;
- MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą);
- ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
- SELER zwyczajny i produkty pochodne;
- GORCZYCA i produkty pochodne;
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
- DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
- ŁUBIN i produkty pochodne;
- MIĘCZAKI i produkty pochodne;
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:
pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.