Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie

Jadłospis może nieznacznie ulec zmianie

 

Jadłospis  
09.09 – 13.09.2024
DIETA OGÓLNA

PONIEDZIAŁEK

WTOREK

ŚRODA

CZWARTEK

PIĄTEK

Śniadanie
Chleb pszenno - żytni z masłem, kiełbasą żywiecką, papryką i ogórkiem świeżym

Składniki: chleb pszenno - żytni pszenica, żyto, masło 82%, kiełbasa wieprzowa wędzona parzona  – mięso wieprzowe z szynki, papryka, ogórek świeży

 

Kakao
Składniki: mleko krowie 2% tłuszczu, kakao w proszku gorzkie

 

 

Jabłko

Śniadanie
Chleb firmowy z masłem i pomidorem Jajecznica ze szczypiorkiem

Składniki: chleb żytni, masło 82%,  jaja, szczypiorek


 

 

 

Kawa zbożowa na mleku
Składniki: mleko krowie 2% tłuszczu, kawa zbożowa –żyto 60%, jęczmień 20%, cykoria, burak cukrowy – prażone


Gruszka

Śniadanie

Chleb mieszany z masłem, białym serem i dżemem niskosłodzonym lub miodem naturalnym.

Składniki: chleb pszenno - żytni pszenica, żyto, masło 82%,  biały ser – twaróg, dżem niskosłodzony truskawkowy truskawki, cukier, woda, substancja żelująca, regulator kwasowości, kwas cytrynowy,

Zacierka z dynią na mleku

Składniki: Mąka pszenna typ 450, mleko krowie 2% tłuszczu, dynia

Marchewka do chrupania

Śniadanie

Chleb firmowy y z masłem, sałatą, kiełbasą napoleońską i pomidorem.

Składniki: chleb żytni , masło 82%, wędlina wieprzowa z szynki, pomidor, sałata

 

Herbata z cytryną bez cukru
Składniki: woda, herbata, cytryna

 

 

 

Jabłko

Śniadanie
Bułka hertowa z masłem, żółtym serem, szynką wieprzową i pomidorem

Składniki: Bułka pszenna pszenica, masło 82%, mleko krowie 2% tłuszczu, ser żółty, szynka wieprzowa, pomidor

 

Kakao

Składniki: mleko krowie 2% tłuszczu, kakao w proszku gorzkie

 

 

Mix owoców

Obiad
Zupa rosół z makaronem świderki
Składniki: woda, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, makaron świderki – pszenica, przyprawy

Potrawka z kurczaka, ziemniaki, Pomidor z cebulką i oliwą z oliwek

Składniki: woda, mąka pszenna - pszenica, śmietana 18%, jogurt naturalny grecki 10%, olej, pierś z kurczaka, ćwiartka z kurczaka, włoszczyzna paski- marchew, seler korzeń, pietruszka – korzeń, pomidor, cebulka, oliwa z oliwek


 

Woda z pomarańczą bez cukru
Składniki: woda, pomarańcza

Obiad
Zupa krupnik z zieleniną
Składniki: woda, marchew, seler, pietruszka korzeń, kasza jęczmienna perłowa, natka pietruszki

 

Kotleciki mielone z cukinią z pieca, ziemniaki
Mizeria
Składniki: łopatka wieprzowa, jaja kurze, śmietana 18% tłuszczu (mleko), jogurt naturalny grecki,  przypraw, cukinia, olej rzepakowy, bułka tarta, ziemniaki z wody, ogórek świeży

 


 

Kompot wiśniowy bez cukru

Składniki: woda, pomarańcza

Obiad
Zupa szczawiowa z jajkiem
Składniki: woda, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, ziemniaki, śmietana 18 % tłuszczu (mleko), jogurt naturalny, szczaw, jaja kurze  

Gulasz z indyka, makaron kolorowy
Sur. z białej kapusty z marchewką, jabłkiem, cebulką, natką pietruszki i olejem

Składniki: woda, filet z indyka, mąka pszenna typ 450 cebula, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, makaron kolorowy ( z burakiem, ze szpinakiem) kap. biała, jabłko, olej rzepakowy

 


Kompot z czerwonej porzeczki

Składniki: woda, czarna porzeczka

Obiad
Zupa krem z dyni

Składniki: woda, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, ziemniaki, śmietana 18% tłuszczu (mleko), jogurt naturalny, ziemniaki, dynia

Kotlet z piersi kurczaka, ziemniaki, Marchewka z jabłkiem i śmietaną

Składniki: pierś z kurczaka, jaja kurze, bułka tarta, olej rzepakowy, ziemniaki gotowane, marchew, jabłko, śmietana 18% tłuszczu 

 

 

 

Woda z cytryną
Składniki: woda, cytryna

Obiad
Zupa kalafiorowa

Składniki: woda, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, ziemniaki, śmietana 18 % tłuszczu (mleko), jogurt naturalny, ziemniaki, kalafior świeży, natka pietruszki
Kotlet rybny, ziemniaki,
Kiszona kapusta z marchewką, jabłkiem, cebulką i olejem

Składniki: ryba mrożona- morszczuk, mintaj, jaja kurze, bułka tarta, bułka pszenna, olej rzepakowy, marchew, natka pietruszki, cebula, kapusta kiszona

 

 

Kompot owocowy bez cukru

Składniki: woda, mieszanka kompotowa ( agrest, śliwka, porzeczka czerwona, porzeczka czarna, jabłko)

Podwieczorek
Racuchy drożdżowe z jabłkiem i cukrem pudrem – wyrób własny
Składniki: jabłko, mleko krowie 2% tłuszczu, mąka pszenna typ 450, jaja kurze całe, olej rzepakowy, cukier puder, drożdże spożywcze

Mleko krowie 2% tłuszczu


Śliwka

Podwieczorek
Budyń z brzoskwiniami
Herbatniki

 

Składniki: Budyń malinowy w proszku, brzoskwinia w syropie, herbatniki, mleko krowie 2% tłuszczu

 

 

 

Nektarynka

Podwieczorek
Biszkopt – wypiek własny


 

Składniki: jaja kurze, mąka pszenna typ 450, proszek do pieczenia, olej rzepakowy

 

 

Bawarka

 

Śliwka

Podwieczorek
Ryż z truskawkami i śmietaną


 

Składniki: truskawki mrożone, jogurt grecki ( mleko) śmietana 18% tłuszczu
( mleko)
, ryż biały

 

Mleko krowie 2% tłuszczu
 

Gruszka

Podwieczorek
Galaretka owocowa z musem jogurtowym
Herbatniki


Składniki: Galaretka w proszku owocowa, jogurt naturalny grecki ( mleko), herbatniki


* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np.  kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.


 ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne;
  3. JAJKA i produkty pochodne;
  4. RYBY i produkty pochodne;
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. SOJA i produkty pochodne;
  7. MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą); 
  8. ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
  9. SELER zwyczajny i produkty pochodne;
  10. GORCZYCA i produkty pochodne;
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. ŁUBIN i produkty pochodne;
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne;

 

 

Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.