Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie

Jadłospis
od 10.06 – 14.06.2024
może nieznacznie ulec zmianie

Dzień tygodnia

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

ALERGENY

PONIEDZIAŁK
10.06.2024

Chleb pszenno – żytni z masłem, sałatą,  żywiecką lub szynkową i ogórkiem oraz z rzodkiewką

Kawa zbożowa

Zupa zacierkowa
Makaron ze szpinakiem
Kompot owocowy

Chleb żytni z pastą z jaj z żółtym serem i szczypiorkiem oraz z papryką kolorową
Kakao
Truskawki

gluten

mleko

seler

jaja

WTOREK

11.06.2024

Chleb pszenno – żytni z masłem , sałatą, wędlina wieprzową i ogórkiem świeżym
Bawarka

Zupa krupnik

Kotlet z piersi kurczaka, ziemniaki, mizeria
Kompot owocowy

Kisiel z jabłkiem
Podpłomyki
Bakuś

gluten

mleko

seler

jaja

ŚRODA
12.06.2024

Chleb pszenno - żytni z masłem i pomidorem malinowym

Parówki z szynki na gorąco z ketchupem
Kakao

Zupa pieczarkowa
Karkowina w jarzynach z kaszą gryczaną
Kompot owocowy

Biszkopt z owocami – wyrób własny
Mleko
Owoce sezonowe / porcja dobra

gluten

mleko

seler

jaja

 

CZWARTEK
13.06.2024

 

 

Chleb pszenno – żytni z masłem, sałatą, schabem pieczonym i pomidorem
Kawa inka na mleku

Zupa kalafiorowa
Udka kurczaka,
 kulki ziemniaczane
sałata ze szczypiorkiem
Kompot owocowy

Bułka hertowa z  twarożkiem na słodko
Mleko
Czereśnie

gluten

mleko

seler

PIĄTEK
14.06.2024

Bułka hertowa  z masłem, żółtym serem, wędlina i pomidorem
Kawa zbożowa

Zupa buraczkowa Ryba soute, ziemniaki, ogórek małosolny
Kompot owocowy

Kasza manna z truskawkami
Porcja dobra

gluten

mleko

seler

ryba

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np.  kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.


 ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne;
  3. JAJKA i produkty pochodne;
  4. RYBY i produkty pochodne;
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. SOJA i produkty pochodne;
  7. MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą); 
  8. ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
  9. SELER zwyczajny i produkty pochodne;
  10. GORCZYCA i produkty pochodne;
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. ŁUBIN i produkty pochodne;
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne;

 

 Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.